Sunday, May 22, 2011

LUCKY vs CLUMSY GIRL (2)

Tiba-tiba saja aku teringatkan lagu Britney Spears iaitu langunya yang bertajuk Lucky. Lagu yang dilayan ketika zaman sekolah dahulu. Dan sekadar saja-saja aku turut mem ‘post’ lirik lagu tersebut di laman MadahQabi ini. Cuma liriknya sedikit diubah. Seolah-olah lagu itu sedang menceritakan diri tuan MadahQalbi. Erm… mungkin disebabkan kadang-kadang mersakan diri ini sangat bertuah. Namun, selalu saja hati merintih dan air mata mengetuk-getuk bibir mata minta dibebaskan…Mengapa dengan kamu ya Qalbi? Sakitkah kamu?

Fabi Aiyi alaa i rabbikuma tukazzibaan?.... [Maka nikmat Tuhan mu yang manakah telah kamu dustakan?...

Gantikan keluhanmu dengan istighfar wahai pemilik MadahQalbi…

Darilah dirimu hanya seorang insan biasa, sehingga Allah menyentuh hati mu dengan hidayahNya. Lalu dirimu juga berusaha menyambut hidayah itu. Sahabat di sekeliling memandang tinggi kapada mu, mengharap dan percaya kapada mu. But why do this tears come at me???

MadahQalbi terlalu banyak nikmat Tuhan yang aku telah dustakan, mengecewakan sahabat-sahabat yang sangat menghargai diri ini. Diri ini selalu saja melakukan kesilapan dan menyusahkan ramai pihak. Am I really LUCKY or just a LIABILITY girl?

Seorang manusia yang cuba untuk memperbaiki diri namun seringkali saja melakukan kesilapan. Mungkin itu lumrah bila kita dalam proses berubah. namun hati tetap tidak tenang. kerana our decision, our act will affect others. Tuhan…

CLUMSY Leader CLUMSY Girl…

Walid berpesan jangan sesekali mengabaikan amanah. Bila mengabaikan amanah itu adalah satu dosa. Ya Allah takutnya diri ini. Seorang senior pimpnan pula menasihati ‘dik takut-takut apa yang kita buat ni Allah tak nilai apa pun’. Ya Allah adakah diri ini dalam pandangan Mu? Tuhan jangan tinggalkan aku…

Sampai sekarang aku masih tidak mampu untuk pretend sebagai seorang leader yang baik. Seorang secretary yang cekap. Selalu saja lalai, hilang focus dan lebih-lebih lagi la CLUMSY!

Bayangkanlah orang tengah meeting di hadapan aku di blakang sibuk menyelongkar dokumen-dokumen (dalam keadaan banyak kertas berserakan di hadapan. MasyaAllah). Dan baru semalam aku telah melakukan silap yang amat besar bagiku. Mesyuarat yang sepatutnya bermula pukul 9pm terpaksa drag 30 minit kerana menantikan kehadiran seorang clumsy girl…

Minit mesyuarat ada bersamaku. Mesyuarat hanya akan dimulakan dengan pembentangan dan pengesahanminit mesyuarat lepas. Waktu itu aku keluar 10 minit awal dari bilik untuk pergi print minit mesyuarat. Malangnya, CC berdekatan hostel tutup. Apalagi, mulalah diriku menjadi tidak keruan. Rasa nervous mengatasi segalanya. Lalu aku berlari ke kolej kediaman lain. Alhamdulillah CC buka. Namun, ada 2 orang menunggu turn untuk print. Aku sabar menanti. masa ada 5 minit lagi. Allah permudahkan urusanku. Tiba turn orang ke dua tersalah print pulak. Aduih, aku terpaksa menanti dengan sabar… dalam hati risau bukan kepalang… saat begini aku tidak tahu hendak buat keputusan.

Rasa ingin menangis. pasti mreka sdg menantiku. Apa yang perlu aku lakukan? Adakah aku perlu datang saja tanpa membawa hardcopy minit mesyuarat atau terus menanti turn untuk print? arggghhhh…. aku buntu untuk memutuskan. Akhirnya, idea kedua menjdi pilihan dalam keadaan tidak tenang. hati merintih ingin menangis. I will burden others!!!

Selesai print dan fotocopy 8 set semuanya. Apa yang menambah beban fikiran bilamana sister yang kerja kat CC mencampurkan semua yang difotostat tanpa disusun dengan baik mengikut page. malah aku disuruh kira sendiri berapa pages untuk bayaran. tapi dia tak bersalah dalam hal ini. hanya kerana aku yang jadi kalut semua benda jadi tak menentu….

Argghh… nak nangis!!! teringat mama yang sentiasa menyambung kerjaku jika aku mula buntu dan stuck untuk berfikir untuk suatu perkara. tabiat itu berlanjutan sehingga kini. namun, mama tiada di sisi. Aku kena berdikari. mama takkan selamanya ada di sisi ku. Kena adapt dengan semua suasana. Tuhan…. Bantu aku….

Selesai bayar aku pergi tanpa salinan minit mesyuarat yang tidak distepler. Setelah keluar dari CC. Terasa ada sesuatu yang tiada. Ya Allah my note book. TERTINGGAL! aku terpaksa berlari semula ke CC. Setelah itu aku pun berlari speed menuju ke tempat meeting. Aaaaahhhh… dah lambat dah…..

Sampai saja di tempat kejadian aku hanya tunduk ketakutan. Really guilty! Bila pengerusi mesyuarat bercakap di hadapan aku sibuk menyusun minit mesyuarat mengikut pages. Umi yang duduk di sebelah serta Angah turut membantu. Kerana terlalu nervous tiba-tiba kertas-kertas berterabur ke lantai. Ooopss… what have I done??? realy really CLUMSY girl!

Tuhan sedarkan aku. Aku adalah seorang ketua! Kuatkan semangat ku untuk terus tabah memperbaiki diri. Melaksanakan amanah dengan tekun. Melatih kecekapan diri. Memebentuk cara berfikir yang matang dan bijak bertindak. Serta cepat dalm bertindak bernas dalam membuat keputusan!

MadahQalbi… air mata itu adalah temanku. Sebenarnya aku amat bersyukur dengan perubahanku. Aku amat gembira dapat menyumbang kepada dakwah dan kerja-kerja islam. namun dari satu sudut aku merasakan aku hanya seorang yang menyusahkan. lantaran kelemahan diri yang masih tidak berubah-ubah. darilah diriku seorang insan biasa. seorang yang suka pada privacy, tida suka bergaul, suka buat hal sendiri, kalut bukan kepalang. tapi semua itu perlu ku kawal dan ubah!

Aku kena bina diri supaya bergaul dengan semua orang, kena cekap bertindak, kena pandai mengurus dan membuat keputusan. Sebab I am a leader! Sebab ISLAM dan ALLAH wahai diri! You have to improve yourself walau siapa dirimu! Allah memilihmu menjadi seorang ketua adalah untuk memudahkanmu membina diri. Ya Allah….

Kadang-kadang aku merasakan tidak mampu! LUCKY vs CLUMSY girl! Wake Up! Wake Up!.............. Believe in yourself!

Isn't she lucky?
This ordinary girl

She's so lucky
But why does she cry?
If there is nothing missing in her life
Why do tears come at night?

And they say..
She's so lucky,
She's a leader
But she cry cry cries in her groaning heart
Thinking, if there's nothing missing in my life

Then why do these tears come at night?

Sometime aku rasa bertuah! Dengan pencapaian perubahan ku. Dngan sahabat-sahabat di sekelilingku. Sometime aku menangis da merintih kerana hilang yakin diri, hilang keprcayaan diri. Merasakan tidak layak sebagai seorang leader! Namun, Allah tahu apa yang terbaik buat diri hambaNya.. Yakinlah... Kuatkan diri untuk terus maju ke hadapan! Yakin Wahai diri... Amiiin...

No comments:

Post a Comment